Op zaterdag 15 april vond in Museon-Omniversum de prijsuitreiking van de Groene Camera 2023 plaats. Aansluitend werd de expositie van alle winnende beelden geopend. De Groene Camera is een prestigieuze prijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Dit jaar werden meer dan 5.000 foto’s ingestuurd. Hieruit heeft de jury de winnende beelden geselecteerd.
De Groene Camera
Natuurfotografie speelt een belangrijke rol in het versterken van het besef dat onze natuur mooi en bijzonder is, waarmee we met respect moeten omgaan. Deze gedachte is de motivatie van de initiatiefnemers Jan Vermeer en Daan Schoonhoven bij het in het leven roepen van de natuurfotografieprijs de Groene Camera. De Groene Camera onderscheidt zich door uitsluitend foto’s te accepteren die in Nederland of België zijn gemaakt. Schoonhoven zegt hierover: “Het is een heel bewuste keuze om alleen foto’s uit de Lage Landen te accepteren. Hiermee brengen we onze natuur voor het voetlicht en laten de diversiteit en schoonheid ervan zien. Met deze opzet voor de wedstrijd ontstaat een gelijk speelveld voor de deelnemende fotografen. Een Nederlands boslandschap of een meerkoet concurreren niet met spectaculaire landschappen of dierensoorten uit verre oorden.”
Onderdelen en categorieën
De Groene Camera telt drie onderdelen:
- Groene Camera Natuurfotograaf van het jaar - de prijs voor de beste serie
- Groene Camera Natuurfoto van het jaar – prijzen in zeven verschillende categorieën: Landschappen, Zwart-wit, Geleedpotigen en ongewervelden, Planten en paddenstoelen, Vogels, Zoogdieren, reptielen en amfibieën, Abstract.
- Groene Camera Natuurtalent van het jaar – voor jongeren onder de 18 jaar.
Per onderdeel en categorie kiest de jury een winnaar, een 'runner-up' en vijf eervolle vermeldingen. Naast de Groene Camera trofeeën, de eer en de aandacht, zijn er serieuze prijzen verbonden aan de Groene Camera met een totale waarde van bijna € 15.000,-.
De winnaars
Joris Vegter is de winnaar van de categorie Geleedpotigen en ongewervelden en overall winnaar van de categorieën. De jury over deze beste natuurfoto: “Een heel intiem en uniek beeld van 2 slapende klokjesdikpoten. Deze bijtjes slapen graag in de prachtige kleurrijke bloemen van kaasjeskruid. De foto is haarscherp, een waar kleurenspektakel en geeft de bijtjes bijna iets menselijks door de knusse sfeer die is getroffen. De paarse stuifmeelkorrels op de lijfjes maken het beeld af.”
Anja Brouwer mag zich Natuurfotograaf van het jaar noemen. Zij wint deze prijs voor haar serie Scholeksters op de Wadden, waarmee ze een verhaal vertelt over leven en overleven. De jury: “Scholeksters, iedereen kent deze opvallende zwart-wit-rood gekleurde vogels wel. Vaak zijn ze te zien aan de kust, maar je ziet ze ook in steden door het hele land. Dit portfolio laat zien dat de scholekster het moeilijk heeft. De beelden laten niet alleen het leven van de scholekster in de uitdagende natuurlijke omstandigheden zien, maar ook de invloed van de mens op de scholekster. Landbouw en verkeer zijn grote gevaren. Gelukkig zijn er ook mensen die de scholekster een warm hart toedragen en ze behoeden voor een vreselijk lot. Dit portfolio belicht al deze facetten en laat zowel zorgen als hoop zien, met stuk voor stuk prachtige en zorgvuldig gemaakte foto’s.”
Dirk Hoogenstein is als Natuurtalent van het jaar gekozen met zijn foto van een zevenstippelig lieveheersbeestje. De jury schreef over zijn foto: “Insecten zie je meestal van boven, de zijkant of in close up recht van voren. Van onderen zie je een insect zelden en deze foto bewijst dat dat best jammer is. Alle kleine segmentjes, scharniertjes en onderdeeltjes maken dit een heel bijzondere foto. De rode rand van de dekschilden en de gele ruimte tussen de segmenten van dit lieveheersbeestje geven de foto extra contrast.”
Fototentoonstelling
De Groene Camera is een initiatief van Natuurfotografie Magazine en PiXFACTORY. Deze samenwerking resulteert in een fototentoonstelling van meer dan 70 foto’s. Naast alle winnaars hangen er ook de foto's van alle eervolle vermeldingen in de onderdelen Natuurfoto van het jaar en Natuurtalent van het jaar. De Groene Camera past perfect bij One Planet. Vanaf zaterdag 15 april is de Groene Camera te bewonderen in One Planet, de programmering van Museon-Omniversum in Den Haag.
Natuurfotografie
Je wilt meer weten over natuurfotografie. Je wilt groeien, beter worden, nieuwe technieken leren. Misschien wil je wedstrijden winnen, bekend worden en professioneel natuurfotograaf worden. Of wil je met je fotografie helpen om meer draagvlak te creëren voor natuur en natuurbescherming. Daar kan Natuurfotografie je bij helpen. Het is haar missie om natuurfotografie te bevorderen. En daarmee jou te helpen je dromen uit te laten komen. Dat doet Natuurfotografie o.a. door iedere dag interessante content te delen op Natuurfotografie.nl, gratis webinars, photochallenges, boekuitgaven en Natuurfotografie Magazine.
One Planet - Museum én grootbeeldfilmtheater
Museon-Omniversum is het leukste dagje uit gericht op de mens, de planeet en een duurzame toekomst. Met onze programmering One Planet inspireren wij jong én oud om zich in te zetten voor een leefbare aarde voor iedereen. We laten in ons museum en grootbeeldfilmtheater zien hoe mooi en bijzonder onze planeet is. Je leert van elkaar en van de natuur en raakt geïnspireerd over de verbondenheid tussen alles dat op aarde leeft. Je leert over de 17 werelddoelen van de VN, doet opdrachten binnen thema’s die dicht bij jezelf staan zoals kleding en voeding, en raakt geïnspireerd bij een grootbeeldfilm als je ziet hoe mooi en bijzonder onze planeet is. Na een bezoek aan One Planet wil je graag mee helpen onze prachtige planeet en alles dat erop leeft te helpen beschermen.